Krantenartikelen


Treffers 901 t/m 950 van 963     » Zie Galerij

    «Vorige «1 ... 15 16 17 18 19 20 Volgende»

 #   Klikplaatje   Beschrijving   Verbonden met 
901
Vlas-braakmachine te koop aangeboden door H van Driel (1880)
Vlas-braakmachine te koop aangeboden door H van Driel (1880)
 
902
Vlasnieuws (1893)
Vlasnieuws (1893)
8 December. Het zwingelen van het vlas is thans in vollen gang , de kwantiteit en kwaliteit vallen tegen , echter zijn de prijzen van het bewerkte vlas en van het lijnzaad goed , doch niet voldoende , om den vlasboeren een gunstig jaar te geven .
De werkzaamheden aan het vlas zullen niet lang duren en bovendien zijn er nu al arbeiders zonder werk .
 
903
Vlasprijzen // Verkiezing Manslidmaten Hervormde Kerk (1887)
Vlasprijzen // Verkiezing Manslidmaten Hervormde Kerk (1887)
25 Nov . 1887 . Met de vlasprijzen schijnt het minder goed te gaan , althans voor de inferieure kwaliteiten bestaat minder vraag en worden deze dientengevolge voor lagere prijzen afgegeven.
Wat de werkzaamheden in dit artikel aangaat (alhier het hoofdbestaan voor den arbeidersstand) worden geen klachten vernomen . Immers , een flink werkman verdient van van f 4 tot f6 per week , voor 43 a 44 uren werk en Heeft hij daarenboven nog vrij brandstof van den afval .
— Woensdag jl . had alhier onder leiding van heeren Kerkmeesters der Herv . gemeente de verkiezing plaats van eene Commissie , van manslidmaten, bedoeld bij artikel 20 van ' t Reglement op het beheer van kerkelijke goederen en fondsen .
Verkozen werden de heeren : P . Lammerse Sr ., M . van Rij , J . Oosthoek , M . Vermaat , J . G . Bloem , C . van der Hoeven , L . Lammerse , C . Arkenbout en O . Saarloos , die zich allen de be - noeming lieten welgevallen . Heden werd alhier eene gecombineerde vergadering gehouden van Kerkmeesters , Notabelen en van bedoelde commissiën. Er werd onder meer met algemeene stemmen besloten tot het aangaan eener procedure tot opvordering van het kerkgebouw, de kerkelyke goederen en fondsen, tot heden nog in t bezit der doleeronde gemeente .
 
904
Vlasverdiensten worden steeds minder (1878)
Vlasverdiensten worden steeds minder (1878)
12 Januari Niettegenstaande den prijzenswaardigen ijver onzer vlassers , bij den aankoop van eene hoeveelheid vlas , waardoor de arbeider den winter door , van werk is voorzien , zijn de verdiensten door de kortheid en minder goede hoedanigheid van het vlas , alles behalve ruim en bepalen zich van / 3 tot 5 per week , het moet zelfs een zeerr vluggen zwingelaar zijn , wil hij f 6 verdienen .
Deze bron van bestaan , welke in vroeger tijden zoo mildelijk vloeide , vermindert van jaar tot jaar , en dreigt te zullen opdrogen, indien wij niet het geluk hebben om weder een gunstigen oogst van dat product te erlangen .
 
905
Vlekziekte bij varken Daniel van Rij (1894)
Vlekziekte bij varken Daniel van Rij (1894)
4 September .
Ettelijke dagen geleden, heeft zich by Daniël van Rij een geval van besmettelijke vlekziekte bij een varken voorgedaan . Naar men verneemt, komen in omliggende gemeenten ook sporadische gevallen van die ziekte voor, doch gelukkig is zij niet van épidemischen aard.
Dit jaar treden hier geen Wethouders af. De begrooting van inkomsten en uitgavendezer gemeente over 1895 is den Raad aangeboden en ligt tot en met den 13en dezer ter visie .
Den 14 en 15 dezer zal het hier kermis zijn. Dat zij ten genoege van de jonge lieden en ten voordeele der neringdoenden strekken moge.
 
906
Vlekziekte bij varkens (1888)
Vlekziekte bij varkens (1888)
27 Juli . Een paar dagen geleden , stierf alhier een varken , volgens verklaring van dm Ryksveearts , aan de besmettelijke vlekziekte ; onder toezicht der Maréchansséa en po litie , is het dadelijk begraven
 
907
Volkstelling (1896)
Volkstelling (1896)
In 1895 werden alhier geboren 42 kinderen van het mannelijk - en 40 van het vrouwelijk geslacht.
Overleden 23 mannel . en 21 vrouwel . personen.
Ingekomen 38 „ , 26 „ ,
Vertrokken 43 40
Voltrokken huwelijken 15 .
De bevolking der gemeente bedroeg op 31 Dec . 11 . 1869 zielen
 
908
Voltooiing bouw Bewaarschool (1878)
Voltooiing bouw Bewaarschool (1878)
6 Oct . Op eenige kleinigheden na van ondergeschikt belang , kan gezegd worden , dat onze nieuwgebouwde bewaarschool voltooid is . Een ieder , die een voorstander is van vooruitgang en verlichting , zag met genoegen dit gebouw verrijzen , op een vroeger zeer onooglijk gedeelte , in den kom van het dorp .
Zoowel uit - als inwendig , maakt het gebouw een zeer gunstige indruk , en als men nagaat , dat , behalve twee flinke , groote zalen , de eene voor bewaarschool , de andere voor beoefening van vrouwelijke handwerken , ferme woning voor de onderwijzeressen , een overdekte speelplaats voor de jeugd , alsmede flinke lokalen voor raadkamer , secretarie , bewaarplaats voor de brandspuiten , woning voor den veldwachter en arrestantenkamer , dan zal men tot de slotsom komen , dat een groot en nuttig werk is verricht , waarvan de goede vruchten niet zullen uitblijven . Alle eer komt in dezen toe aan den ontwerper van het plan , den heer architect De Baan , den heer Van der Wilde , wegens het gehouden opzicht en aan den Raad der gemeente , welke het besluit tot deze hoogst nuttige stichting nam .
 
909
Vonnis dat A. v.d. W (21 jr) (1876)
Vonnis dat A. v.d. W (21 jr) (1876)
A . v . d . W . 21 j . arbeider te Zuidland , ter zake van moedwillige . mishandeling veroordeeld in eene geldboete van ƒ 3 subs . 2 dagen gevangenisstraf.
 
910
Voor het kroningsfeest van Wilhelmina wordt een schoonrijderij gehouden (1898)
Voor het kroningsfeest van Wilhelmina wordt een schoonrijderij gehouden (1898)
29 Juli . Den 31 Augustus a . s . zal ter gelegenheid van het krooningsfeest alhier eene schoonrijderij worden gehouden.
 
911
Vooraankondiging erfhuis veiling L. van der Meer czn (1897)
Vooraankondiging erfhuis veiling L. van der Meer czn (1897)
 
912
Voorstelling bij lokaliteit Van Essen (1877)
Voorstelling bij lokaliteit Van Essen (1877)
23 Nov . Gisteren avond gaf de heer M . P . Okhuijsen op de bovenzaal van J . van Essen een groote brillante voorstelling a la Cagliostro . De naam van genoemden heer O . heeft genoeg bekendheid om iets goeds te verwachten . En in waarheid , we werden niet teleurgesteld . Eerder mag er gezegd worden dat onze verwachtingen verre werden overtroffen . Het programma werd flink afgewerkt en niet het minst verrasten de Agioscopische wereld - tableaux . Ieder was voldaan , getuige het herhaald daverend applaus en vooral bij het voorlaatste tableau — het portret van den heer Okhuijsen .
Een en ander werd afgewisseld door een goed quartet-orchest , dat door de degelijke muziek mede alle lof toekomt .
Jammer , dat ook van deze voorstelling gezegd moet worden , dat zoovelen schitterden door afwezigheid en öok daardoor het aangekondigde bal in de geboorte bleef . Hopen we - dat van Essen ons in de gelegenheid stelle , dat de ken - nismaking met den heer O . en zijn muziekgezelschap — onder directie van den heer M . Snoek van Rotterdam — worde voortgezet , doch dan met een beter bezette zaal
 
913
Voorstelling ten behoeve van zeeramp Zwartewaal (een vissersboot is daar met al de bemanning vergaan).(1896)
Voorstelling ten behoeve van zeeramp Zwartewaal (een vissersboot is daar met al de bemanning vergaan).(1896)
Naar men verneemt , zal Donderdag den 9en Januari e.k . alhier op de bovenzaal van H. van Driel een muziek- en tooneeluitvoering worden gegeven door de muziekvereeniging te Abbenbroek . De baten zullen strekken ter ondersteuning van de nagelaten betrekkingen der verongelukte visschers te Zwartewaal .
Dat de goede pogingen , om iets te doen ter leniging van den nood dier ongelukkigen , met goeden uitslag bekroond mogen worden I
— Naar men nader verneemt , zal Hr . Ms . instructie-schip „ Nautilus ," den 8en October jl . van Hellevoetsluis vertrokken tot het doen van een oefeningstocht op den Atlantischen Oceaan , tegenhalf Maart e . k . weder repatrieeren
 
914
Voorstelling ten behoeve van zeeramp Zwartewaal (een vissersboot is daar met al de bemanning vergaan).(1896)
Voorstelling ten behoeve van zeeramp Zwartewaal (een vissersboot is daar met al de bemanning vergaan).(1896)
 
915
Vreemde vogels in de buurt
Vreemde vogels in de buurt
17 Jan . In den polder alhier houden zich zes vreemde vogels ter grootte van kalkoenen op , versierd met prachtige vederen ; een is er door de jagers geschoten , doch de andere heeft men nog niet kunnen krijgen .
Daar ze niet van zwemvliezen voorzien zjjn , en een ' korten krammen bek hebben , scbynen ze tot de landvogels te behooren .
— Het aantal kiezers in deze gemeente is alsvolgt ;
Voor de T«eede Kamer waren er in 1887 — 63 , in 1888 — 120 , voor de Provinciale Staten in 1887 — 62 , in 1888 — 120 , voor den Gemeenteraad in 1887 — 97 , in 1888 — 120 .
 
916
Vrouw uit Hekelingen verdrinkt haar kind en steekt hooischelf in Biert/Zuidland in brand (1880)
Vrouw uit Hekelingen verdrinkt haar kind en steekt hooischelf in Biert/Zuidland in brand (1880)
16 Febr . De beide laatste dagen der gepasseerde week , waren , voor ons overigens stil plaatsje , rijk aan gebeurtenissen , zij het dan ook , van verontrustenden en tragischen aard .
Vrijdagavond vernam men , dat de hooischelf geplaatst op Bierts grondgebied , doch onmiddelijk aan Zuidlands huizen en vlasschuren grenzende in brand stond ; door spoedige ontdekking was dezen brand weldra gebluscht , bij meerdere wind en latere ontdekking waren de gevolgen niet te overzien geweest ; den volgenden ochtend waren de tijdingen van nog bedroevender aard . In het riviertje "de Bernisse " loopende langs de plaats waar gemelde hooischelf staat , werd het lijkje gevonden van een zeer jong kind . Al spoedig vernam men dat een gehuwde vrouw uit Hekelingen bekend had , dat zij haar kind verdronken had en ook de hooischelf in brand had gestoken ; gemelde vrouw schijnt aan verstandsverbijstering te lijden . Sedert ettelijke dagen zwierf zij met het kind , waarvan zij voor omstreeks veertien dagen verlost was , rond . Zij is nu gearresteerd , en aan de bevoegde authoriteit opgezonden .
 
917
W . Quispel en B . Bijl verkozen tot Heemraden van de polder Zuidland  (1878)
W . Quispel en B . Bijl verkozen tot Heemraden van de polder Zuidland (1878)
22 Juli . Bij de op den 17 dezer alhier plaats gehad hebbende verkiezing , is tot Heemraad van den Polder Nieuw-Stompaard gekozen , de heer F . van Prooije Sr . te Abbenbroek .
*— Door stemgerechtigde Ingelanden van den Polder Zuidland , zijn op den 18 dezer verkozen tot Heemradenn van dien Polder , de heeren W . Quispel en B . Bijl .
 
918
W . S . te Zuidland veroordeeld voor herhaaldelijk dronkenschap (1887)
W . S . te Zuidland veroordeeld voor herhaaldelijk dronkenschap (1887)
W . S . te Zuidland , het zich te Abbenbroek in kennelijken staat van dronkenschap op den open - baren weg bevinden binnen het jaar , nadat een vroegere veroordeeling wegens gelijke overtreding onherroepelijk is geworden : Geldb . v . f 2.50 subs 2 dagen hechtenis .
(nog niet kunnen koppelen)
 
919
W.F. Altevogt, rijksveearts te Zuidland (1884)
W.F. Altevogt, rijksveearts te Zuidland (1884)
 
920
Waarschuwing om Jan van Beugen geen geld te lenen (1879)
Waarschuwing om Jan van Beugen geen geld te lenen (1879)
Vermoedelijk geplaatst door zijn familie ten einde schuldeisers te weren omdat zij niets met deze Jan meer van doen (willen) hebben.
De naam Jan van Beugen komt niet voor in de stamboomvanzuidland.
 
921
Wagentje te koop bij smid Schmahl (1890)
Wagentje te koop bij smid Schmahl (1890)
 
922
Waterlijk gevonden in Zeeland. Beurtschipper Leendert Borstlap is nog steeds zoekende naar het stoffelijk overschot van zijn in februari 1878 overboord gevallen en vermiste zoon Arij.
Waterlijk gevonden in Zeeland. Beurtschipper Leendert Borstlap is nog steeds zoekende naar het stoffelijk overschot van zijn in februari 1878 overboord gevallen en vermiste zoon Arij.
8 Aug . In de Nieuwe Rott . Ct . kwam dezer dagen een correspondentie-artikel voor uit Hoofdplaat (Zeeuwsch Vlaanderen), dat aldaar een onbekend lijk was aangespoeld . Onze beurtschipper B . begaf zich onmiddelijk derwaarts , om zich te overtuigen of het ook dat kon wezen van zijn op den 19 Eebr . jl . zoo jammerlijk in de Maas bij Rotterdam verdronken eenigen zoon , doch moest weldra tot de overtuiging komen , dat het deze niet was .
Voor belanghebbenden kan het nuttig zijn , de navolgende , door gemelden beurtschipper dienaangaande genomen bijzonderheden , openbaar te maken :
Lengte : beneden het middelmatige ; kleeding : rooden onderbroek en buskin geruiten bovenbroek , gelapt met verschillende stoffen ; blauwe gebreide trui ; daaronder blauw baaien hemd ; had geen bovenkleederen of schoenen aan ; geen riem om het lijf en ook geen galgen . De kousen driemalen aangebreid . Niet één van de kleedingstukken was gemerkt . In de zakken bevond zich geen gelds - waarde en deze waren naar buiten gekeerd . Het aangespoelde lijk verkeerde in zulk een mate van ontbinding , dat het aangezicht geheel verteerd was.
 
923
Weduwe Donker verkoopt burgerwoning, erf en tuin in kom van Zuidland (1892)
Weduwe Donker verkoopt burgerwoning, erf en tuin in kom van Zuidland (1892)
 
924
Weegbrug geplaatst bij het Zuidlandse Veer ; joodse gemeente benoemt dhr Slager als leraar (1896)
Weegbrug geplaatst bij het Zuidlandse Veer ; joodse gemeente benoemt dhr Slager als leraar (1896)
 
925
Weiland aan de kerkweg (Meelblok) wordt afgeslagen (1895)
Weiland aan de kerkweg (Meelblok) wordt afgeslagen (1895)
 
926
Weiland en bouwland te huur in Geervliet (1880)
Weiland en bouwland te huur in Geervliet (1880)
Voorheen in gebruik bij Willem van Rij en nu bij zijn zonen
 
927
Wijziging postboderoute naar Heenvliet (1883)
Wijziging postboderoute naar Heenvliet (1883)
Zuidiand , 27 Oct.jDoor Zijne Excellentie den Heer Minister van Waterstaat , Handel en Nijver - heid , waaronder de afdeeling Postergen ressorteert , is te beginnen met primo November e . k . een wijziging gebracht in den bodenloop van Piershil naar Heenvliet . De voetbode Cromzicht , tot nu toe met dat geheele traject belast , zal voortaan niet verder gaan dan tot Zuidland ; terwijl een bodenloop van laatstgenoemde gemeente naar Heenvliet zal plaats hebben , waartoe benoemd is K. van Trigt Kz ., thans brievenbesteller ten dienste van den brievengaarder alhier
 
928
Willem Boutkan van stelling gevallen in Hellevoetsluis (1898)
Willem Boutkan van stelling gevallen in Hellevoetsluis (1898)
De metselaar Willem Boutkan, van Zuidland, werkzaam aan een in aanbouw zynd pand in de Hoofdwachtstraat alhier, liet dezen morgen van den bovensten omloop eener ongeveer 10 Meter hooge stelling eene ledige kalkkuip zakken. De kuip stiet op een uitstekenden steunbalk , doch raakte plotseling vry. Door den schok , waarop de metselaar niet verdacht was , werd hy van de stelling gerukt en viel met het hoofd op den grond . Wonder boven wonder bekwam hij door dien val slechts gering letsel : aan het hoofd eene onbeduidende wond en een licht kwetsuur aan de vingers. De spoedig ontboden geneesheer, dokter M. Goedhart, constateerde, dat de ijverige werkman, geene inwendige kneuzingen had gekregen.

(geen Willem Boutkan kunnen vinden in Zuidland die gekoppeld zou kunnen worden).
 
929
Willem en Cornelis Landman voor de rechtbank wegens mishandeling van mw Breeman (1894)
Willem en Cornelis Landman voor de rechtbank wegens mishandeling van mw Breeman (1894)
Daarna verschenen op het zondaarsbankje C . L ., 23 jaar en W . L ,, 19 jaar , beiden arbeiders te Zuidland , omdat zij op 3 Mei — Hemelvaartsdag — te Zuidland te zamen en in vereeniging de 46 - jarige vrouw Breeman zouden hebben mishandeld door haar , ieder voor zich , gelijktijdig slagen en schoppen toe te brengen . Het voorgevallene had plaats in en buiten do woning der mishandelde , die , toen haar het bloed langs het gelaat liep , te harer verdediging een blaaspijp opnam . Zij beweerde , dat de Ie bekl . een wrok tegen haar koessterde , omdat zij er tegen was , dat hij omgang had met haar 6-jarig dochtertje , dat veel te jong voor dien kerel is , ziet u ! De beklaagden ontkenden . De eerste gaf voor , dat de mishandelde zijne moeder steeds beleedigt , terwijl de 2e bekl. beweerde zijn broer te hebben vastgehouden , daar er anders ongelukken zouden zijn gebeurd , toen vrouw Breeman een blaaspijp opnam .
Het O . M . vroeg voor ieder der beklaagden 7 dagen gevangenisstraf .
 
930
Willem van der Slot voor de rechter voor kippendiefstal (1882)
Willem van der Slot voor de rechter voor kippendiefstal (1882)
8 dagen later vrijgesproken.
 
931
Willem van Driel viert 30 jarig ambtsjubileum (1877)
Willem van Driel viert 30 jarig ambtsjubileum (1877)
30 Dec . ' 76 . Den heer W . van Driel Hz . ontvanger dezer gemeente , is bij gelegenheid van zijn 30jarige ambtsvervulling , op heden door de Leden van den gemeenteraad een prachtig zilveren inktstel met toepasselijke inscriptie aangeboden -
 
932
Willem vd Slot en Anthonij Kraaijenbrink in hoger beroep veroordeeld tot anderhalf jaar cel (1883)
Willem vd Slot en Anthonij Kraaijenbrink in hoger beroep veroordeeld tot anderhalf jaar cel (1883)
RECHTZAKEN .
Anthonie Kraaijenbrink te Zuidland , is van het vonnis , op den 23 Januari jl . door de rechtbank te Rotterdam tegen hem uitgesproken , in hooger beroep gekomen .
Anthonie Kraaijenbrink en Willem van der Slot schijnen niet tevreden geweest te zijn met hun vonnis , zijnde 3 jaren gevangenisstraf , tegen hen uitgesproken door de Arr.-Rechtbank te Rotterdam , althans beiden hebben zich in cassatie begeven bij het Gerechtshof te ' s Hage , en bij arrest van dat hof zijn beiden veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden .
 
933
Willem Vlielander komt om doordat hij wordt overreden door de tram.
Willem Vlielander komt om doordat hij wordt overreden door de tram.
 
934
Willem Vlielander overleden door botsing met tram (1914)
Willem Vlielander overleden door botsing met tram (1914)
 
935
Willem Zoeteman in de rechtbank voor brandstichting bij zijn tante (1876).
Willem Zoeteman in de rechtbank voor brandstichting bij zijn tante (1876).
Het opzettelijk in brand steken van brandbare stoffen , geplaatst om den brand tot een gebouw te doen overgaan , waarbij niet te voorzien was , dat eenigen menschenleven daardoor in gevaar kon worden gebracht , is de beschuldiging ten laste gelegd aan zekeren W . Z . , oud 35 jaar , zonder beroep en woonachtig te Zuidland . Zijne zaak diende heden voor het Gerechtshof te ' s-Gravenhage. De beschuldigde , die sedert een reeks van jaren bij zijn tante inwoont , in het bezit van ongeveer 25 gemet land dat hem jaarlijks ƒ 25 per gemet opbrengt , en voor niets behoeft te zorgen , had den 11den Juli dezes jaars zooveel schulden , veroorzaakt door het aanhoudend misbruik van sterken drank , dat hij het heillooze voornomen ten uitvoer trachtte te brengen , om als vergoeding voor zijn tante, wie hij alles verschuldigd was , haar woning in brand te steken, omdat zij hem het geld tot betaling zijner schulden benoodigd , niet wilde ter hand stellen . Daartoe spreidde hij in eene naast de woning staande schuur eenige takkebossen uit en stak die met lucifers in brand . Gelukkig was spoedig hulp aanwezig en was het reeds vlam gevatte hout dadelijk gebluscht . Van eene aanvankelijke ontkentenis kwam hij al spoedig tot eene volledige bekentenis , maar nu deed zich de vraag voor of den beschuldigde deze daad wel kan worden toegerekend . Uit de verklaringen der getuigen bleek , dat hij dag aan dag in beschonken toestand verkeerde en slechts een kwartier uur daags nuchter was . De verklaringen van twee geneesheeren , als deskundigen gehoord,waren eenstemmig , dat besch . aan chronische alcoholvergiftiging lijdende was en dat het fijn overleg ten opzichte van de brandstichting , bij hem waargenomen , meermalen bij volslagen krankzinnigen evenzeer valt op te merken . De vraag of beschuldigde " gehandeld heeft in een toestand van toerekenbaarheid maakte dus het hoofdpunt in deze strafzaak uit . Het O . M . , dat waargenomen werd door adv.-gen . mr . Gregoiy, twijfelde in geenen deele aan die toerekenbaarheid , daar de beschuldigde , die ook in staat was zelf zijn vermogen te administreeren , zich al hetgeen is voorgevallen duidelijk en klaar herinnert . Hij achtte geen pyromanie , aandrang tot brandstichting , aanwezig maar geloofde dat men te doen heeft met een persoon die volkomen compos mentis is , niet met een krankzin nige , maar met een schromelijk ondankbaren echten booswicht , die met het tuchthuis verdient gestraft te worden . Daar Zed . A . het ten laste gelegde bovendien voldoende bewezen oordeelde , eischte hij eene veroordeeling tot 5 jaren tuchthuisstraf . — De verdediger Mr . Do Kantor , procureur te Brielle , geloofde dat de daad niet toerekenbaar is . De quaestio van het bewijs achtte hij niet noodig te bespreken . Hij schetste zijn client als een dronkaard , zedelijk , lichamelijk en geestelijk verwoest , die in een tijdsverloop van drie jaren voor een som van ƒ 5500 aan jenever had verloren doen gaan . Volgens pleiter had men hier - te doen met een machine lijdende aan chronische alcoholvergiftiging . Omtrent het overleg merkte hij op , dat dit niets tegen besch . bewijst , zich beroepende op de verklaringen der deskundigen , en ook hij was het eens dat het fijnste overleg bij volslagen krankzinnigen kan worden waargenomen . Na uiteenzetting met aanhaling van tal van schrijvers van de gronden voor zijn beweren concludeerde de verdediger op grond van art . 64 C . P . tot ontslag van rechtsvervolging .
Mocht het Hof evenwel zijn gevoelen niet doelen , dan verzocht hij subsidair , vóór dat eene veroordeeling zou worden uitgesproken , dat een nader verhoor van deskundigen zou worden bevolen . Uitpraak aanstaanden Donderdag . ( A r . li . Ct .)
 
936
Willem Zoeteman uit Zuidland voor het gerecht terzake brandstichting bij zijn tante (1876)
Willem Zoeteman uit Zuidland voor het gerecht terzake brandstichting bij zijn tante (1876)
— Den 21 dezer zal voor het gerechtshof te s' Gravenhage ( Kamer van strafzaken ) dienen de zaak van den Heer Procureur-Generaal bij dat hof.contra W . Z ., geboren en wonende te Zuidland , als beschuldigd van op den 11 Juli jl . moedwillig brandte hebben gesticht in de woning zijner tante , waarin zij te samen woonden .
 
937
Willem Zoeteman veroordeeld tot 5 jaar tuchtgevangenis inzake brandstichting te Zuidland (1876)
Willem Zoeteman veroordeeld tot 5 jaar tuchtgevangenis inzake brandstichting te Zuidland (1876)
 
938
Winkelhuis en grutterij van Jacob Oprel Gzn ter veiling aan de Ring (1895)
Winkelhuis en grutterij van Jacob Oprel Gzn ter veiling aan de Ring (1895)
Kadaster B 1383
 
939
Woning aan de Molendijk en de Duikeldam en weilanden te koop, eigendom van Kors Barendregt (1894)
Woning aan de Molendijk en de Duikeldam en weilanden te koop, eigendom van Kors Barendregt (1894)
OPENBARE VERKOOPING:
C.W. LOEFF, Notaris te Zuidland, is voornemens, voor zijnen principaal, op vrijdag 9 maart 1894, bij opbod te veilen en op donderdag 29 Maart 1894 bij afslag te verkoopen, 's morgens om elf uur , ten herberge van H . DIJKERS te Zuidland :
EENE KAPITALE bouwmanswoning te Zuidland, in het dorp, aan den Molendijk, en ongeveer 31 hectaren uitmuntende wei- en bouwlanden, gelegen te Zuidland, om en bij het dorp, in de Molen - en Binnengorzen Velgersdijk , Kerkhoek , Nieuwe Kade , en 5—19—50 best Weiland in den Biertschen polder VOORTS
Een ARBEIDERSHUIS op den Duikeldam en een TUIN bij het dorp .
Te aanvaarden : de BOUW - en WEILANDEN en TUIN dadelijk en de GEBOUWEN met 1 Juni 1894 .
Inlichtingen en notitiën met kaart kosteloos te bekomen ten kantore van Notaris Loeff.
 
940
Woning en bouw- en weiland te huur (1890)
Woning en bouw- en weiland te huur (1890)
Biertschedijk nabij Zuidland, thans in huur bij dhr S. van der Es.
 
941
Zaadaardappelen te koop bij K. van Trigt
Zaadaardappelen te koop bij K. van Trigt
 
942
Zangvereniging Execelsior geeft zanguitvoering (1898)
Zangvereniging Execelsior geeft zanguitvoering (1898)
22 Dec. In haar vergadering van gisteren, besloot de zangvereeniging „ Excelsior " alhier. Donderdag 29 December a.s., eene zanguitvoering te geven, waarvan de opbrengst bestemd werd tot een liefdadig doel. Het is zeker wel overbodig deze uitvoering nog nader aan te bevelen
 
943
Zes hectare klaver en kanthooi te koop (1891)
Zes hectare klaver en kanthooi te koop (1891)
Gelegen in de polder Velgersdijk aan de Krommendijk, in den Moolhoek, in drie kavels, en op land in de Nieuwe Kade aan de Gooidijk nabij de woning van H. Stoof, in zes kavels.
 
944
Zigeuners te Zuidland? (1879)
Zigeuners te Zuidland? (1879)
Hekelingen 8 Dec . De troep Zigeuners bestaande uit 2 mannen , 2 vrouwen , 7 kinderen , 2 paarden , 2 beeren en 1 aap , waarvan uit den Hoekschen Waard is melding gemaakt , zijn Dinsdag 2 dezer in dezen gemeente aangekomen . Aan alles hebben zij behoefte , doch hebben zeldzaam genoeg ; elk wachte zich voor zulke landloopers, daar zij , naar men zegt , f 4 a f 5000 met zich voeren . Zaterdag 6 dezer zijn zij door de politie buiten deze gemeente gebracht , koers zettende naar Simonshaven . Naar men verneemt , houden zij zich te Zuidland op .
 
945
Zilveren jubilem veldwachter Jansens te Zuidland (1949)
Zilveren jubilem veldwachter Jansens te Zuidland (1949)
Zilveren jubileum
1 Januari 1949 was het 25 jaar geleden dat de heer L. Jansens, thans opperwachtmeester der Rijkspolitie en postcommandant in onze gemeente , zijn intrede deed als veldwachter der gemeente Zuidland. Door enige ingezetenen werd besloten dit feit niet ongemerkt voorbij te laten gaan .
De eerste burger van onze gemeente, de heer de Kool werd geraadpleegd . Het re - sultaat was , dat Woensdag j.l . de huldi -ging plaats vond in de raadzaal door het gemeentebestuur hiervoor beschikbaar gesteld . De burgemeester opende de rij der sprekers . De heer de Kool sprak woorden van waardering tot de opperwachtmeester Jansens en zei het zeer op prijs te stellen dat de verhouding met de Postcommandant en het overige personeel van de post Zuidland zeer goed is.
Namens enige inwoners der gemeente en het politie-personeel werd door de burgemeester aan mevr. Jansens een bloemenmand en aan de opperwachtmeester een rooktafel met rookstel aangeboden. Hierna werd de jubileummars gespeeld . Vervolgens verkreeg het woord de groeps - commandant der Rijkspolitie te Hellevoetsluis. Spreker schetste de jubilaris als een trouw kameraad en stelde hem als voorbeeld voor het jongere personeel . De oudste van de wachtmeesters die sprak namens het personeel van Abbenbroek en Zuidland, prees de goede verstandhouding die bij de politie een grote rol speelt. De waarnemend postcommandant van Oudenhoorn , die zeer dikwijls samenwerkt met de post Zuidland bracht ook namens het overige personeel dank aan de jubilaris voor de prettige samenwerking .
In de loop van de avond, die een zeer gezellig karakter had, volgden nog vele sprekers. Velen van hen beschikten over een goed geheugen . Het verleden werd opgehaald en wel de tijd dat de heer Jansens veldwachter was. De burgemeester bracht in herinnering de vele bijbetrekkingen die Jansens had. Het bleken er wel 10 a 12 te zijn ( dat was die goede tijd ). Alle sprekers werden van antwoord gediend , wat soms gepaard ging met een schaterende lach. De opperwachtmeester bracht hartelijk dank aan allen die deze dag voor hem en zijn gezin tot een onvergetelijke hadden gemaakt . Zeer voldaan keerden allen huiswaarts om nog enige uurtjes te rusten voor de taak van de nieuwe dag.
 
946
Zilveren vrouwenbeurs verloren op Zuidlandse kermis (1883)
Zilveren vrouwenbeurs verloren op Zuidlandse kermis (1883)
VERLOREN :
Een dubbelen Zilveren vrouwen-knip met rouw-beurs
inhoudende eenig geld en twee bloed-koralen kettingtjes met gouden tonnetjes , op de Zuidlandsche KermiS . De eerlijke vinder wordt verzocht hetzelve te bezorgen aan het Hulpkantoor te Zuidland, en zal dan desverkiezende tien gulden belooning ontvangen
 
947
Zitdag nalatenschap A.C. van Dis (1897)
Zitdag nalatenschap A.C. van Dis (1897)
 
948
Zoontje van Hazejager bijna verdronken.
Zoontje van Hazejager bijna verdronken.
lieden namiddag omstreeks te drie uur , geraakte het jongste kind van den heer Hazejager , nabij de woning in een sloot .De moeder door een speelmakkertje van het kind gewaarschuwd , sprong terstond in het water en mocht bet genoegen smaken , haar kind te redden , dat ware er niet spoedig hulp opgedaagd , zeker zou zijn verdronken .
 
949
Zuidland kan geen predikant vinden // Oogst is binnen (1885)
Zuidland kan geen predikant vinden // Oogst is binnen (1885)
Zuidland , 29 Aug . Ook de heer J . II . Wiersma , pred . te Benschop , ( prov . Utrecht ), heeft bedankt voor het op hem uitgebrachte beroep naar deze gemeente .
De gemeente is niet gelukkig in het verkrygen van een eigen herder en leeraar ; dit is het elfde beroep na het vertrek van Ds . W . de Lange , hetwelk met geen gunstigen uitslag wordt bekroond .

De heer A . van Weel alhier is dezer dagen geslaagd voor het 2e gedeelte van het Notarieelexamen .

De voorbereidende werkzaamheden voor hetvlas zwingelen zyn in vollen gang . Er is voor deze campagne veel vlas aangevoerd , zoodat het gedurende het barre saisoen niet aan werk zal ontbreken . Mogen de prijzen niet te laag zijn en daardoor zoowel de vlassers , als de zwingelaart , goede verdiensten maken , want regent het op deneen , zoo druipt het op den ander .
De tarwe is zoo goed als binnen en voldoetzeer , beter dan de aardappelen die klein van stukblijven ; ze zyn evenwel zeer smakelijk .
 
950
Zuidland telefonisch verbonden met Heenvliet (1894)
Zuidland telefonisch verbonden met Heenvliet (1894)
12 Oct ,
Ds . W , J , de Vries alhier is beroepen te Wy - deoes-Oosterleek ,
— Door onzen gemeenteraad is eergisteren besloten , deze gemeente telephonisoh te verbinden met het telegraaf kantoor te Heenvliet .
Door vele ingezetenen was bij request om die verbinding gevraagd , met aanbieding van de benoodigde som voor den aanleg .
Eere den Raad , die in een lang gevoelde behoefte , door dit besluit voorziet.
 

    «Vorige «1 ... 15 16 17 18 19 20 Volgende»