Max Lezer

Mannelijk 1914 - 1943  (29 jaar)


 

Levensverhaal van Isedoor, Louis, Max en Betje Lezer-van Dijk.

Vrijwel het gehele zin is in de concentratiekampen van Polen om het leven gebracht. Alleen zoon Louis met zijn vrouw hebben de oorlog overleefd.

Getuigen bij huwelijk van Betje en Isedoor zijn haar broers Philip en Henri. Isedoor had als getuigen zijn broer Mozes en zwager Anton Fonteijn uit Den Haag. Na hun huwelijk woonden ze aan de Kipstraat in Rotterdam. Isedoor en zijn vrouw Betje zijn op 14 januari 1943 vergast in Auschwitz. Hun zoon Max is met zijn vrouw Fietje Kloots en zoontje ido ook in een concentratiekamp in Polen omgekomen. Zoon Louis die twee dagen voor het begin van de oorlog was getrouwd met Elisabeth Gosschalk, kon met zijn vrouw onderduiken. Door verraad werden ze echter opgepakt. 
Louis kon ontsnappen maar zijn vrouw werd naar Westerbork gebracht. In die tussentijd heef ds. Kroon uit Koudekerke haar ingeschreven in het doopregister van de kerk en ervoor zorggedragen dat het doopbewijs haar in Westerbork werd overhandigd. Howel ze met het laatste transport toch nog vanuit Westerbork werd gedeporteerd kwam ze, doordat ze in bezit was van een doopbewijs, terecht in Theresienstadt bij Praag. Dit was een concentratiekamp onder bescherming van het Zwitserse Rode Kruis. Op 8 mei 1945, haar trouwdag, werd het kamp bevrijd door de Russen.

Eigenaar/BronRiet de Leeuw van Weenen-van der Hoek
Verbonden metBetje van Dijk; Isedoor Lezer; Louis Lezer; Max Lezer




Webmaster Message

Oude foto's, verhalen en andere documentatie zijn onmisbaar in het behouden van het Zuidlands genealogisch erfgoed. Neem contact op en help ons het Zuidland van vroeger te reconstrueren en te behouden voor de toekomst.