(Levens)Verhalen

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... 42» Volgende»     » Dia voorstelling

Levensverhaal van Henri van Dijk en Saartje Levie en hun kinderen Andries van Dijk (en zijn vrouw Simone Selma de Beer) en Bethje Louise Hester van Dijk.

Alle gezinsleden zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in de kampen van de Nazi's omgekomen.

Het gezin woonde in Oostvoorne, eerst in het dorp, later aan de Brielseweg nr A468. Saartje was lid van de plaatselijke Bond van Plattelandsvrouwen en Henri (meestal Harry genoemd) handelde in koeien en paarden. Hij was eigenaar van een wei waar zgn. 'vetweiers' stonden.
Dinsdags ging hij om half vijf in de morgen naar de markt in Rotterdam. Als in de maanden spetember en oktober in Purmerend markten waren voor vaarzen en koeien ging hij vaak 's-maandags al op pad. 
Henri was een joviale man die geen onderscheid maakte tussen baas of knecht, maar voor iedereen een praatje had.
Toen de Hervormde Kerk van Oostvoorne een nieuw orgel nodig had, werd daarvoor een driedaagse bazaar gehouden op 1, 2 en 3 augustus 1922.
De laatste avond bracht de grootste attractie, namelijk het rad van avontuur. Men moet daarvoor een figuur hebben die populair is in het dorp en die weet aan te prijzen en zorgt dat de kaarten met nummers snel van de hand gaan. En wie konden ze beter vragen dan Henri van Dijk? Voor hij een fikse draai aan het rad gaf riep hij steevast: "Ouwe kaarten, wie heeft er nog ouwe kaarten?"
De opbrengst van de bazaar was 3000 gulden, wat een goede aanvulling was voor het orgelfonds. Het orgel kon worden gebouwd. Toen ds. Brinkerink Henri van Dijk bedankte voor zijn enthousiaste hulp zei deze: 'Dominee, als ik hier nu eens een synagoge ga bouwen, helpt u mij dan ook?"En dat werd met een handdruk beloofd.

De dag waarop het echtpaar van Dijk met het gezin Wessels uit Oostvoorne werd weggehaald, staat in de herinnering gegerift van allen die het zagen. Die vrolijke Van Dijk huilde.
Zoon Andries werd hoofdvertegenwoordiger van Zwanenberg (vleeswaren) en woonde in Dordrecht. Tijdens de bezetting is hij met zijn gezin in Doorn ondergedoken. Het dochtertje Ineke ging daar naar school, met blondgeverfde haren om er minder Joods uit te zien. Dat was kennelijk niet voldoende. Zij werd gevraagd waar zij en haar ouders woonden en zich niet bewust van het gevaar dat dreigde, wees zij de woningen aan.
Niemand van het gezin Van Dijk is uit de Nazi-kampen terug gekeerd.


Eigenaar/BronRiet de Leeuw van Weenen-van der Hoek
Verbonden metAndries Levie van Dijk; Bethtje Louise Hester van Dijk; Henri Salomon van Dijk; Saartje Levie

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... 42» Volgende»     » Dia voorstelling