Hester Olman

Vrouwelijk 1866 - 1931  (64 jaar)


 

Levensverhaal van Eliazer Olman (Loos).

De naam Loos Olman werd verbonden aan het slop dat naast zijn huis op het Hoofd naar de Gooidijk (nu Stationsweg) loopt. In de volksmond werd dat het Slop van Loos, Rondom Loos of Achter Loos.

Omstreeks 1852 kwam Eliazer Olman naar Zuidland. Zijn achternaam werd ook geschrven als Ollemans. Wat zijn voornaam betreft, was hij uitsluitend bekend onder de naam Loos. Over de herkomst van die naam werd en wordt gespeculeerd. Sommigen verwijzen naar de Duitse afkomst van de familie Olman. Die is wel mogelijk maar niet bewezen. Dhr J. Becker uit Uden heeft een andere lezing, hij schrijft o.a. "Eliezer=mijn God (is mijn) hulp = 2e zoon Mozes. Elazer = God heeft geholpen = 3e zoon van Aaron. El= God en AZR = de stam van het woord helpen Orthodoxe joden spreken de naam El=God, niet ijdel uit. Zodoende werden naamdragers van Elazer 'Lozer' genoemd. De oorspronkelijke naam werd opzettelijk verbasterd om de volledige El (werd L) niet uit te spreken. Geleidelijk ontstond van Lozer weer Loos."

Het beroep van Olman was afwisselend koopman, veehandelaar en slachter of als dat zo uitkwam alles tegelijk. Na het vertrek van Pienas Levie naar Brielle kocht hij Hoofd 31 van hem en daar ging hij wonen. Achter het huis was een grote schuur met melkkoeien. Hij maakte deel uit van het compagnonschap dat bestond uit de broers Levie Pinas en Nathan Pinas Levie en hun neef Nathan Wessels. De enige uit het gezin Olman die trouwde, was Hester. Omdat ze vaak ziek was, kwam haar zoontje Eliazer als kleuter van vier jaar bij zijn grootouders in huis. Hij bleef acht jaar, ging hier naar school en had zelfs een bijnaam: Eli Tuf. 
Nadat Loos Olman en zijn vrouw waren overleden, zijn de huizen en schuren die zij in eigendom hadden, verkocht en verhuisden Jakob en Saartje naar Rotterdam, waar ze bij hun zuster en zwager gingen wonen. Daarmee zou de naam Olman voorgoed uit Zuidland zijn verdwenen, ware het niet dat de naam Loos Olman verbonden werd aan het slop dat naast zijn huis op het Hoofd naar de Gooidijk (nu Stationsweg) loopt. In de volksmond werd dat het Slop van Loos, Rondom Loos of Achter Loos. 

Eigenaar/BronRiet de Leeuw van Weenen-van der Hoek
Verbonden metEliazer Olman; Hester Olman; Alida Rippe




Webmaster Message

Oude foto's, verhalen en andere documentatie zijn onmisbaar in het behouden van het Zuidlands genealogisch erfgoed. Neem contact op en help ons het Zuidland van vroeger te reconstrueren en te behouden voor de toekomst.